torstai 1. maaliskuuta 2012

Keskeneräinen Sanakirja: "Håkan"


Håkan

Sepitteellinen kirjallisuuskriitikko ja kustannustoimittaja Leena Krohnin romaanissa Pereat Mundus (1998):

Håkan halasi rehellisyyttä, ehdotonta ja häikäilemätöntä suorapuheisuutta. Mutta hän tiesi, että seuraukset voisivat olla karmeat ja täysin ennakoimattomat. Ei hän pelännyt vain oman rauhansa puolesta. Elihän hänessä sentään jotain alkeellista myötätuntoa kirjoittajiakin kohtaan. Kuka hänen vilpittömyydestään hyötyisi? Paljonko se painaisi aiheuttamansa vahingon rinnalla? Voisiko hän ylpeillä rehellisyydellä, josta seuraisi syvää ja pitkäaikaista mielipahaa, kenties jopa epätoivon tekoja?                 
Siksi Håkan yritti tasapainoilla todellisen mielipiteensä ja välttämättömien kohteliaisuusilmaisujen välillä. Hän laimensi oikeutetunkin harmin ja käytteli paljon sellaisia sanoja kuin ”ehkä”, ”hiukan” ja ”ei välttämättä”.
Hän olisi halunnut kirjoittaa: ”Tuhlaatte sekä omaa että toisten ihmisten aikaa. Säälikää itseänne, perhettänne ja kustantamon ylirasittuneita työntekijöitä. Jumalan tähden, menkää ja tehkää jotain, mistä on hyötyä sekä itsellenne että isänmaalle.”
Sen sijaan hän kirjoitti kuivasti ja vilpillisesti: ”Käsikirjoitus sisältää lupaavia lähtöjä ja kiinnostavia ajatuskehittelyjä, mutta se jää hajalliseksi ja epätasaiseksi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti