sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Viimeksi kuultuna: Manhattan-trilogia


Einojuhani Rautavaara: Manhattan-trilogia. 3. sinfonia. Helsingin filharmoninen orkesteri. Leif Segerstam. Ondine 2008.


Einojuhani Rautavaaran Manhattan-trilogiassa (2004) harput ja patarumpu tulevat sisään juuri silloin kun niiden odottaakin vaikka ei ehkä toivoisi:
                      Kun aamun kajo soittaa ihmissielun kieliä, tai kun aurinko vihdoin nousee horisontin yläpuolelle.
                      Opiskeluaikojen muisteloksi kirjoitettu orkesterisarja on kehyskertomukseltaan näin kirjaimellinen. Ehkä koominenkin, jos kuulijan asenne on hapan. Lisäksi tunnelma on kaukaista pastoraalia eikä urbaania 50-lukua, jonne säveltäjän Amerikan vuodet sijoittuvat.
                      Hienointa on Aaron Coplandin opeista omaksuttu jousisto, jota mikään tyypillinen johtomotiivi ei vie mihinkään erityiseen suuntaan. Se vain leijuu pienen melodisen kertauksen varassa, jonka vaikutus on enemmän alitajunnallinen kuin avoimen tunteellinen.
                      Arveluttavampaa on Hollywoodin kauhuromantiikka. Taiteilija Rautavaaran yksilöllisen nuoruuden sijaan se tuo mieleen monistetun Hitchcockin Rebeccan, joka ei vieläkään aavista, mikä kohtalo häntä Manderleyn kartanossa odottaa.
                      Uude(hko)n teoksen rinnalla Rautavaaran tutumpi 3. sinfonia (1961) onkin ryhdikkäämpi, tai paatuneiden fanien mielestä tylsempi. Yllätys on silti se, että Max Pommerin levytys samalle yhtiölle edelliseltä vuosikymmeneltä kestää vertailun luonnollisena rautavaaralaisena pidetyn Leif Segerstamin rinnalla.
                      Pommer artikuloi jokaisen orkesteriefektin kuulijan tarkasteltavaksi, mikä korostaa teoksen modernistisempaa aikalaisjuonnetta. Segerstamin yltiöromanttinen vyörytys tuntuu jälkiviisaalta sovinnolta säveltäjän myöhemmän tuotannon kanssa.
                      Divariin? Takaisin hyllyyn? Divariin. Mitä ihmettä minä teen näillä päällekkäisillä tulkinnoilla matalalle nousevasta korkeataiteesta, kun vielä on tuo Naxos-yhtiön versiokin, jossa on kerrostaloasukkaalle soveliaampi dynamiikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti