maanantai 5. maaliskuuta 2012

Kaisu Mikkola 70 vuotta


 

Oulun ja koko pohjoisen kulttuurivaikuttaja Kaisu Mikkola täyttää 70 vuotta. Onnittelut.
Työtehtävistään Kalevan kulttuuritoimituksen päällikkönä Mikkola on ollut eläkkeellä vuodesta 2005 alkaen, mutta ei selvästikään toimettomana, kuten monet lehdet ovat tänään muistaneet kertoa.
Olen tavannut Mikkolaa lähinnä pääkaupungin buffettien äärellä, kerran myös työlounaalla. Juomaksi oli tarjolla tosin vain Kalifornian marjaisa Zinfandel, mutta siinäkin Mikkola oli kaukaa viisas. Kriitikoita ei kannattanut totuttaa liian hyvään, sillä edessä olivat kovemmat ajat.
Näin asioita hoidettiin ennen, ei puhelimitse tai sähköpostitse, vaan kasvoista kasvoihin. Kaleva sai uuden kriitikon, minä hyvän asiakkaan.
Mikkolan siirryttyä eläkkeelle Kalevakin siirtyi entisistä ajoista nykyaikaan. Johtoryhmä leikkasi kulttuurin budjettia välittömästi, mikä näkyi ensin julkaistujen kritiikkien määrässä, sitten kertakorvauksissa.
30 prosenttia pois jokaisesta palkkiosta ei tuntunut hyvältä, kun Suomen journalistiliitto samaan aikaan vaati kuukausipalkkaisille seitsemän prosentin korotusta. Tuskin meiltä kriitikoilta otetut rahat sen kattamiseen riittivät.
Aika pian Kalevasta katosi myös itsenäinen kulttuuritoimitus, nyt kulttuurisivut tuotetaan uutistoimituksesta käsin. Muutosten kattavuus ja nopeus kertovat paljon Mikkolan arvovallasta – tai sanoisinko arvojohtamisesta. Pelkällä persoonallaan ja tahdollaan hän oli ollut niiden tiellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti