tiistai 26. kesäkuuta 2012

Viimeksi kuultuna: Brubeck / Bach


The Dave Brubeck Quartet feat. Bach Collegium Munich: Brubeck Meets Bach.  2-CD Sony BMG 2007.


Harjoitusajan puute ja kolkko äänitys tärvelee Dave Brubeckin (s. 1920) kunniaksi vuonna 2006 järjestetyn konsertin, kunnes mestari itse nousee lavalle kvartetteineen.
                      Isoin ongelma on silti vilttiketjusta löydetty veljespari, Anthony ja Joseph Paratore, jotka tulkitsevat sekä Bachin kaksoiskonserton kahdelle pianolle että Brubeckin uutuusteoksen Points on Jazz.
                      Yhdistelmä hahmottaa luontevasti Brubeckin klassisia juuria, ja varsinkin Points On Jazzin preludin hidas muotoliike mm. bluesin, fuugan ja ragtimen kautta tutuksi Blue Rondo Àla Turkiksi on mainio säveltäjän omaelämäkerta.
                      Harmi vain, että kummankin Paratoren tempot ajelehtivat, ja että trilleistä puuttuu barokin vaatima huoleton itsevarmuus.
                      Toinen levy on jo eri luokkaa.
                      Siinä uudet orkesterisovitukset Brubeckin vanhoista sävellyksistä jatkavat musiikinhistorian vuoropuhelua. Ja vaikka sormien notkeutta vaativat keinot ovat Brubeckin pianismissa vähentyneet ja kahden käden arpeggiot yleistyneet, vanha mies osoittaa silti, etteivät konsertin alun sointiväriongelmat olleet instrumentin syytä.
                      Takaisin hyllyyn? Divariin? Brubeckin levytuotannossa on valinnanvaraa eikä kerrostaloasunnossa ole tilaa Paratoren veljeksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti