perjantai 17. helmikuuta 2012

Keskeneräinen Sanakirja: "Kriitikon lajityypit"


Kriitikon lajityypit

Hollantilaisen professori Roen van Toornin mukaan kriitikoita on kahdeksaa eri lajia.

Haamukirjoittaja. Kirjoittajaa ihastuttavasti ja luettavasti taiteilijan puolesta, selittelee eri töitä, editoi teosten ristiriitaisuudet ja valitsee edustavimmat esimerkit.
Lanseeraaja. Löytää uudet ja nerokkaat tekijät, avaa tietä trendeille ja nauttii itsekin mainetta edelläkävijänä.
Lähettiläs. Välittää hyviä uutisia ulkomailta.
Informoija. Selvittää menestyksen kannalta olennaiset teemat ja aihepiirit, ja pitää aktiivisesti yhteyttä taiteen tuki- ja tuottajaportaisiin.
Tutkija. Piiloutuu akateemisen menetelmän taakse, ja painottaa arvoarvostelmien sijaan teoksen historiallista, tyylillistä tai teknistä kontekstia.
Journalisti. Kääntää vaikeita ja monimutkaisia asioita selkeästi ymmärrettävään asuun, mutta on juuri siksi aina vaarassa muuttua sanomalehden toimittajasta oman taiteenalansa mainostoimittajaksi.
Kaksoisagentti. Esiintyy näennäisen kriittisesti, mutta hankkii siten vain alibin, jolla kuulua kulloinkin vallitsevan maku- ja arvohegemonian piiriin.
Agitaattori. Asettuu aina periaatteessa vastaan, mikä ruokkii väittelyä mutta nostaa turhia barrikadeja.


Kts. myös Kriitikon motivaatio

13-vuotiaan Arto Mellerin kirje Yhteisvoimin-lehdelle vuodelta 1970, julkaistu näköispainoksena Kirjailija-lehdessä 2/2006: ”Toivoisin nyt saavani tilaisuuden arvioida kirjoja teidän lehdessänne. Sama se, minkälaisia kirjoja, sillä kritiikin tekeminen on mielenkiintoista puuhaa mistä vain.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti