perjantai 21. maaliskuuta 2014

Asioita, jotka ovat omituisempia kuin Borges: Akupunktio


Asiallisista lähtökohdista [Jorge Luis] Borges kehittää omintakeisia ajatusrakennelmia, jotka asettavat tieteen, taiteen ja kulttuurin totunnaiskäsitykset uuteen valoon. Kielen ja ajatusmaailman loputtomat mahdollisuudet ovat Borgesin kokeilujen kohteena.” --Suomalainen tietosanakirja.

Maailmankaikkeutta ole mahdollista luokitella muuten kuin mielivaltaisesti ja umpimähkään.” --Jorge Luis Borges,


Yle Areenan dokkarisarjassa akupunktiolääkäri lupasi parantaa mm. kaljuuden ja impotenssin. Kiitos ei, nyt on vaivana tämä keuhkoputken tulehdus, viikko kolme, jota perinteinen kiinalainen lääketiede ei osannut diagnostisoida. Joten länsimaisella mennään, Pulmicort 200 mg. Ja miten olisi osannut, kun edes akupunktiopisteiden sijainti ei perustu – sanotaan nyt vaikkapa – anatomiaan vaan astrologiaan.
Vähän erikoiselta kuulostavan ratkaisun selitys on siinä, että kiinalainen lääketiede kielsi ruumiinavauksen. Anatomian opituntien tilalla oli sitten horoskooppi, almanakka ja maantiede: kehon 365 osaa perustuivat päivien määrään vuodessa, ja 12 meridiaania vastaavat Kiinan kahtatoista suurta jokea. Meridiaanit puolestaan kuljettavat qitä, joka on elävän kuolleesta erottavaa elämänenergiaa, ja qi järjestyy lin mukaan, jota taas tulkitaan kiinalaisen kosmologian eikä anatomian käsiteillä (anatomiaahan kiinalaisilla ei ollut).
Kuuluisassa novellissaan John Wilkinsin analyyttinen kieli Jorge Luis Borges sepittää kiinalaisen sanakirjan, jonka mukaan ”eläimet jakautuvat seuraaviin ryhmiin: a) Keisarille kuuluvat, b) balsamoidut, c) kesytetyt, d) siat, e) merenneidot, f) tarunomaiset, g) juoksukoirat, h) tässä luokitellut, i) ne jotka riehuvat kuin hullut, j) lukemattomat, k) hienonhienolla kamelinkarvasiveltimellä piirretyt, l) ja niin edelleen, m) juuri nahkansa luoneet, n) etäältä kärpästä muistuttavat” (suomennos Matti Rossin).
Sepitelmä on kieltämättä yhtä erikoinen kuin todellisuuskin, mutta ei ihan yhtä monimutkainen. Akupunktion tapauksessa monimutkaisuus ei perustu luonnon tai ihmisruumiin kompleksisuuteen eikä sen osien hierarkisuuteen, vaan kompleksiseen ja hierarkiseen kiinalaiseen yhteiskuntaan. Jotta tieto, joka synnyttää aseman ja sitä kautta valtaa, olisi vain valikoidusti, valvotusti ja vaikeasti saatavissa, pitää itse tiedonkin olla valikoitua ja vaikeaa. Vaikka tuo vaikeus sitten perustuisikin ihmisen rajattomaan mielikuvitukseen eikä luotaamattomaan todellisuuteen.

3 kommenttia:

  1. Minulla on mahtava kokemus akupunktiosta. Meillä on kirja, jossa on peukallolla tai etusormella paineltavat kohdat, siis ei niitä piikkejä. Oltiin mökillä, mies ja minä, tuli hammas oikein kipeäksi. Olin joskus toukokuussa saanut hammaslääkärin lähettämään lähetteen hammaspolille, oli heinäkuu. Mies muisti ulkoa yläleuan hampaiden akupisteen, korvan yläpuolella, silmäkuopan syrjässä, mutta ei siinä ohuessa kallon kohdassa, vaan poskipään tietämillä. Paineli ja liikutti pyörittämällä peukaloa. Tuli lievä huimaus, sitten lievä pahoinvointi, sitten aivan uskomaton rauha kun kipu hävisi. Poika oli talvikodossa, mentiin sinne kuukauden kuluttua, silloin aika hirveän nopsaan, koska kipu oli tullut takaisin aika totaalisena. Poika oli unohtanut kertoa meille että hammaslääkäri oli soittanut. Ei otettu polille, nyt mentiin lujaa lääkäriin: leukaluu oli alkanut märkiä.

    No, tämä on anekdootti mutta esitän toimimisen syyksi sen, että oikeasti kyse ei ole astrologiasta, vaan siitä että lääkärit ovat salaa availleet ruumiita ja tehneet havaintojaan.Merenneidot ja muut on varmaan nimetty ihan ihmisiä ilahduttamaan. Olen kuullut yhten tutun lääkärin ilmoittavan että hän ei välitä niin kauan kuin juttu toimii.

    Joku muinoin Kiinassa käynyt poliitikko, oisko ollut Väyrynen, kävi muistaakseni Kiinassa läpi umpisuolileikkauksen ja puudutuksena oli akupunktio. En usko että muistan väärin. On täytynyt olla 70-luku, koska muistan että keskusteltiin asiasta ankarasti meidän kommuunissa.

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen kuvitellut, että akupunktio on toimiva kivunlievitys nivelvaivoissa, mutta nyt epäilen, että on samanlaista todistamatonta tietoa kuin polvileikkausten hyöty tällaisten vaivojen hoidossa. Ja sitten tämä anestesiavaikutus. Tämä artikkeli pistää epäilemään sitäkin: http://www.sciencebasedmedicine.org/acupuncture-anesthesia-a-proclamation-of-chairman-mao-part-i/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en minäkään usko että nivelongelmiin on ratkaisua. Luulen että kiinalaiset eivät ole keksineet sitä, elleivät sitten keksineet sitä hainevä-sinisimpukka-pilleriä, mutta eivät varmaan ole. Enkä tiedä auttaako se ketään.

      Arvaukseni on, että nivelet kun sijaitsevat kaikkialla kropassa, niin kiinalaiset eivät osanneet sijoittaa akupistettä mihkään.

      Silti en usko että koko juttu on huuhaata, ainakin mitä tulee omiin kokemuksiini. En ole erityisemmin vaikutteille altis, minua ei voi hypnotisoida eivätkä joukkosuggestiot ole koskaan oikein kunnolla tehonneet. Jos sellaisista olisi kyse.

      Väyrys-juttua muistan kyllä ihmetelleeni. Mutta se puheenjohtaja Mao taisi tosiaan olla tyyppi joka edisti akupunktion käyttöä ja lanseerasi vissiin ne paljasjalkalääkärit joskus muinoin.

      Poista