tiistai 25. maaliskuuta 2014

Viimeksi kuultuna: Extended Circle


Tord Gustavsen Quartet: Extended Circle. ECM 2014

Pohjoismaisen kansanmusiikin toi jazziin Esa Pethmanin sävellys Lullaby ja ruotsalaisen Jan Johanssonin levytys Folkvisor, molemmat vuodelta 1963. Perässä seurasivat Sakari Kukko ja nyt viimeksi norjalainen Tord Gustavssen Trio.
                      Gustavssenin sävelkynästä on lähtenyt niin laajaa kuulijakuntaa koskettavia melodioita, että ensilevy nousi kotimaansa pop-listoille. Gustavsenin peruskieli on tunnistettavasti polkkaa mollissa, harvemmin edes sen perinteistä urbaania versiota, foxtrottia. Vanhemmalle väelle se voi olla nostalgiaa, hipsterille retroa, mutta kaikille jotain nykyjazzin valtavirrasta erottuvaa.
                      Tosin viiden levyn jälkeen voi olla aika tehdä eroa myös omaan menestyskaavaan, mitä kvartetiksi laajentuneen yhtyeen Extended Circle myös yrittää. Yrityksen tulos on pianisti-säveltäjän yhä syvempi uppoutuminen melodian antaman fokuksen sijaan omien sointivärien efekteihin. Kielteistä vaikutelmaa lisää saksofonisti Ture Brunborgin eksyminen Jan Garbarek –imitaatioihin.
                       Toisinaan taiteilijan ongelma on se, että hän jää loistavan esikoisteoksensa varjoon. Toisinaan taas se, että uuden etsintä kääntyy väärään suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti