sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Nillitysoikeisto ja vali-vali-vasemmisto?

Kateelliset suomalaiset vihaavat rikkaita ja muiden rikastumista, sanoi entinen Nokia-pomo Anssi Vanjoki pääomasijoitusyhdistyksen kevätseminaarissa: ”Suomalainen asenneilmapiiri muistuttaa neuvostotasavallan tunnelmia” (HS 30.3.2014, A4).
Tavallaan totta. Iso osa venäläisistä tuntee itsensä loukatuksi vääryyden uhriksi, analysoi toimittaja Jussi Konttinen (HS 30.2.2014, C13). Siis vähän niin kuin suomalaiseksi pääomasijoittajaksi.
Uhrin roolin omaksuvalla venäläisellä nillityksellä on kuulemma syvät historialliset juuret, suomalaisen nillityksen selitys löytyy jokaisen lapsuudesta. Jo leikkikoulun pihalla kaikki toisten ilkeydestä itse aiheutettuihin ongelmiin opitaan selittämään sillä, että ”ne on vaan kateellisia”. Aikuisiällä tätä tyhmyyttä sitten tiivistetään kevätseminaareissa. Ja EVAn tutkimuksissa.
EVAn asennetutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo, että muita suomalaisia riivaa ”kateuden ja latistuksen ilmapiiri, joka on kuihduttanut hyvätkin ideat” (HS 30.3.2014, A4). Omasta kateudesta ei kysytty, koska se ei olisi tuonut tilaajan haluamia tuloksia.
Tavallaan totta. Dataa tulkitsemalla voi nimittäin päätellä, että yli puolet suomalaista uskoo, että toisilla suomalaisilla on vain tyhmiä ideoita. Ja vääriä asenteita.
Päivän teema jatkuu pääkirjoitusaukeaman vasemmalta puolelta sen oikealle puolelle. Nillitysoikeiston lisäksi meillä ilmeisesti on ”vali-vali-vasemmisto” (HS 30.1.2014, A5). Houston, we have a problem…

1 kommentti:

  1. "Olisi outoa, jos ei valittaisi omaa elämää, vaan jonkin muun elämä." - Aristoteles.

    VastaaPoista