torstai 10. heinäkuuta 2014

Kateusvero vai vittuiluvero – tässäkö nämä vaihtoehdot?


Tekninen edistys, kasvava tuotannon, omaisuuden keskittyminen vaikuttaa siten, että yhä suurempi joukko ihmisiä – entisiä pienyrittäjiä tai itsensä työllistäjiä – jää palkkatyöläisinä tai velkataakan alle sortuvina yhä riippuvaisemmiksi harvalukuisista taloudellisen vallan käyttäjistä.
Ei, ei tämä ollut päivän (Thomas) Piketty, oli Forssan puolueohjelma, josta muutama vuoden 1903 termi oli päivitetty tutummaksi. Myös porvari päivittää, eikä porvarillinenkaan ajatus maailmasta ole reilussa sadassa vuodessa muuttunut niin paljon kuin äänestäjien houkuttelemiseksi halutaan joskus antaa ymmärtää. Esimerkkeinä kaksi hanketta oikealta: perintöveron poistaminen ja osittainen korvaaminen luovutusvoittoverolla sekä osakeomistukset julkisuudelta salaava hallintarekisteri.
Edellinen hanke pudottaisi valtion verotuloja ja nostaisi tavallisen työssä käyvän perheen perinnön verotusta, mikäli tyypillisenä perintönä saatu vanhempien asunto menee perikunnan omaisuuden jakamiseksi myyntiin. Jälkimmäinen lakihanke lopettaisi pieniä osakemääriä omistavien kansalaisten osakkeiden ilmaisen säilytyksen arvopaperikeskuksessa – tai ilmaisen sikäli, että siitä maksavat kyseiset pörssiyhtiöt. Pääomistajiensa kuluista yhtiöt, varsinkin perheyritykset, huolehtinevat vastaisuudessakin, mutta piensijoittajien osakkeiden säilytys siirtyisi todennäköisesti pankkien maksullisille tileille. Ne odottavatkin uudesta laista paljon uutta liiketoimintaa, jonka hinta asiakkaan näkökulmasta ei ehkä olisi selkeämpi ja reilumpi kuin muunkaan palveluhinnoittelun.
Puheissa kokoomus ja muu porvarileiri puhuu kansankapitalismista, jossa yhä useampi tavallinen suomalainen rahoittaa liiketoimintaa ostamalla osakkeita. Käytännössä mikään viime kuukausina esiin nostettu uusi lakialoite ei tue tätä päämäärää. Pikemminkin hankaloittaa. Ja samalla suosii vanhoja ja suuria pääomia, forssalaisittain ”tuotantovälikappaleiden omistajia”, joiden verotusta eri keinoin leikataan. Samalla kasvaa paine verottaa ”työvoiman omistajia”.
Työvoimalla sijoituspääomaa säästävät ovat eri kilpailuasetelmassa kuin tuotantovälikappaleiden omistajat, mikäli työvoiman omistaja haluaa perustaa vaikkapa oman yrityksen: Forssan ohjelman termein hänen vaihtoehtonsa on velkataakan alle nujertuminen. Jos perintövero poistuu, vanhan pääoman kilpailuetu luonnollisesti kasvaa. Ja se kasvaa sitä suuremmaksi, mitä suuremman aukon omaisuuden kevyt verotus jättää työn verottamisen paikattavaksi.
Ruotsissa ei juuri nyt ole voimassa ”kateusveroksi” nimettyä perintöveroa, mikä merkitsi huomattavaa veromenetystä valtiolle. Suomessa menetys olisi noin 650 miljoonaa euroa vuodessa. Veroasiantuntija Heikki Niskakankaan (kesk) arvottomaksi leimaama Pellervon Taloudellisen Tutkimuslaitoksen (kesk) selvityksen mukaan siirtyminen Ruotsin mallin mukaiseen luovutusvoittoveroon korvaisi tästä noin 400 miljoonaa euroa.
Arvio ei kerro missä määrin perityn omaisuuden arvonnoususta kannettu vero vähentäisi perikuntien halua myydä omaisuutta. Lisäksi julkisuudelta on jäänyt melkeinpä huomaamatta, että Ruotsin mallissa, joka siis on PTT:n laskelmien pohja, luovutusvoittoveroa peritään myyntitilanteessa myös itse ostetun – ei vain perityn – asunnon arvonnoususta.
Eli porvaripuolella ajetussa Ruotsin mallissa vanhempien tai isovanhempien tai isoisovanhempien perustaman yrityksen osakkeiden enemmistön perimisestä ei makseta veroa lainkaan, mutta jos tavallinen työssä käyvä haluaa käyttää sisarosuutensa vanhempien kaupunkikolmiosta ja myydä nykyisen kaksionsa saadakseen perheelle isomman asunnon, perinnöstä pitää maksaa veroa 30 % ja oman asunnon osto- ja myyntihinnan erotuksesta 22 %.
Ei, ei ole tämä kateusvero. Se on ylempien yhteiskuntaluokkien vittuiluvero tavalliselle kansalle köyhälistöstä keskiluokkaan. Jonkinlaista vanhan pääoman vittuilua vaurastumisesta haaveileville on toki sekin, että Ruotsin mallissa tavallisten kansanperintöjen verotus kiristyy niin, että käteen jää vähemmän rahaa käytettäväksi vaikkapa niiden pörssiosakkeiden ostoon. Kuten myös se, että hallintarekisterihankkeen myötä piensijoittajan kulut lähtevät vain pankkien eli forssalaisittain suurpääoman hallittavissa olevaan nousuun.
Lopuksi vielä sanatarkkalainaus Forssan ohjelman kohdasta kuusi: ”Kaikkien henkilöllisten ja välillisten verojen poistaminen yleisellä asteettain nousevalla tuloverolla, jolloin ansioton arvonnousu ja korkotulot sekä perintö on verotettava ankarammin kuin omasta ansiosta tai työstä johtuvat tulot.”
Ajankohtaista puhetta.

2 kommenttia:

  1. "Eli porvaripuolella ajetussa Ruotsin mallissa vanhempien tai isovanhempien tai isoisovanhempien perustaman yrityksen osakkeiden enemmistön perimisestä ei makseta veroa lainkaan, mutta jos tavallinen työssä käyvä haluaa käyttää sisarosuutensa vanhempien kaupunkikolmiosta ja myydä nykyisen kaksionsa saadakseen perheelle isomman asunnon, perinnöstä pitää maksaa veroa 30 % ja oman asunnon osto- ja myyntihinnan erotuksesta 22 %."

    Tyrmäävän selkeää. Vituttaa. Ja sitten puhutaan ettei aatteilla enää ole merkitystä eikä vesissä eroja. Ketä pitää äänestää että tähän puuttuu joku? Oisko Antti Rinteen aika laittaa kravatti suoraan ja aloittaa tästä!

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Yleensä veronmaksajain keskusliiton asiantuntijat ovat kaikkia veroja vastaan, mutta osaavathan hekin laskea: "Myyntivoittoveron sijaan maksaisin mielummin perintöveron", vastasi tämä Me Niaisten haastattelussa, kun näkökulma oli meille tavallisille rintaperillisille tyypillisissa perinnöissä (kaupunkiasunto ja mökki jaettavaksi sisarusten kesken)

    VastaaPoista