keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Ite oot


Ite oot, muistuttaa kielipoliisi. Oikeasti on helppo sanoa eikä tuo nyt ole lainkaan tärkeintä.

Ruben Stiller – Pikkuporvari paheksuu.

”Mitä eroa on taloyhtiön naapureitaan kyyläävällä pikkuporvarilla ja Suomen suvaitsevaistolla? Vaikea sanoa. Kyyläävä pikkuporvari kiikaroi naapureitaan ja kauhistelee naapurista kantautuvia yhdynnän ääniä.
Valpas suvaitsevaisto valvoo somessa ja tuohtuu, kun transuista on taas sanottu jotain ikävää. Tärkeintä on saada kauhistelulle kohde, johon voi estoitta projisoida kaikki likaiset ja ristiriitaiset tunteensa. [--]
Onneksi maailmassa on homoja. Homot ovat mediaseksikkäitä ja sopivat mainiosti oman suvaitsevaisuuden mainostamiseen somessa.
Vammaiset ja köyhät eivät ole yhtä mediaseksikkäitä. Vammaiset eivät luo muotia, eikä heillä ole campia tarjolla. Köyhien asia puolestaan pitkästyttää helposti, koska meidän täytyisi puhua monimutkaisista rakenteellisista ongelmista ja potea etuoikeutettujen syyllisyyttä. Vammaisten ja köyhien bileet eivät vedä vertoja homojen bileille.”


Oxford Standard Dictionary - petit bourgeois (pikkuporvaristo)

Taloushistoriassa

1. Porvaristoa elämäntavoiltaan ja moraaliltaan jäljittelevä, tyypillisesti kauppiasluokka, joka osittain omistaa yrityksensä, mutta ei pääomavaltaisen porvariston tavoin ole vapautunut työväestön rinnalla tehtävästä suorittavasta työstä.
2. Uusi alemman keskiluokan osa, joka kapitalismin kehityksen kärjistyessä menettää saavutettuja asemiaan ja etujaan pääomavaltaiselle porvaristolle, ja on siksi taipuvainen radikalisoitumaan (syndikalismi, fasismi).

Puhekielessä

1. Arvoiltaan taantumuksellisena ja elämäntavoiltaan konventionaalisena pidetty
kouluttamattoman keskiluokan osa.


Lisäksi kielipoliisi huomauttaa, että suvaitsevaiston perustuslaillinen tapa tarkastella yksilönoikeuksia ei sisällä, eikä se voi sisältää, kolumnisti Stillerin jäännöksettä olettamaa erottelua homoihin, vammaisin ja köyhiin, sillä yksilön oikeudet eivät ole sidoksissa tässä lueteltuihin henkilön ominaisuuksiin, eivätkä tässä luetellut henkilön ominaisuudet myöskään sulje toisiaan pois. Kielipoliisi epäileekin todennäköisin syin kolumnisti Stilleriä ”Putinin hallitusohjelmaa on vaikea erottaa Stubbin hallitusohjelmasta, koska kummassakaan ei mainita sukupuolineutraalia aviolittolakia” –tyyppisestä trivialisoivasta vertailusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti