keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mistä päättelit, että puhun totta?


Kun ei itse kaipaa syyllisiä vaan rauhaa, niin sitä tuntee itsensä aika oudoksi täällä sosiaalisessa mediassa: Israel vai Hamas?
Toinen outo juttu on omien totuuksien julistaminen, jossa todistustaakka kaadetaan erimielisten niskaan. Mitäpä jos jokainen kantaisi vastuun omista puheistaan, eikä pyytäisi toisia piikomaan omia erehdyksiään? Ainoa totuus, jonka minä varmasti tiedän, on se, ettei sosiaalisen median käyttäjiin voi luottaa. Ja että siksi jokaisen sosiaalisen median käyttäjän tulisi ensin epäillä itseään.
Toisinaan virheet ovat merkitykseltään vähäisiä, mutta kertovat silti huolimattomuudesta, joka seuraavalla kerralla voi vääristää olennaistakin asiaa.
Useammin somesssa kuitenkin julistetaan jotakin varmaa epämääräiseen lähteeseen ja omiin, tarkistamattomiin muistikuviin vedoten. Satuin taannoin seinälle, jossa Bruno Jäntti (ICAHD Suomi) ilmoitti, että ihmisoikeusjärjestöt ovat kiistäneet Hamasin käyttävän palestiinalaisia ihmiskilpinä taistelussaan Israelia vastaan.
Todellisuudessa Amnesty International toteaa tuoreessa raportissaan (15/017/2014), ettei ole vielä lopullisesti analysoinut uusia todisteita tässä konfliktissa, mutta että “in previous conflicts Amnesty International has documented that Palestinian armed groups have stored munitions in and fired indiscriminate rockets from residential areas in the Gaza Strip, and available evidence indicates that they continue to do both during the current hostilities, in violation of international humanitarian law.”  
Saman tiedon saa myös Human Righs Watchin sivustolta. Sen sijaan Jäntti itse näyttää olevan ainoa lähde, jonka mukaan ”lukuisat” israelilaiset sotilaat ovat kertoneet hänelle, että heillä oli ”tapana” sitoa lapsia ajoneuvoihinsa partioidessaan miehitetyillä alueilla.
En nyt oikein tiedä, miksi joku tunnustaisi tuntemattomalle, ulkomaiselle aktivistille tekoja, joista voi heille seurata kolme vuotta vankeutta. Jäntin mukaan tunnustivat, todisteena entisten varismiesten ja Israel Defence Forcen sotilaiden perustama Breaking the Silence –järjestö, jonka moni varmaan tuntee Ylen näyttämästä mainiosta dokumentista. Järjestön julkisten arkistojen perusteella Jäntin puheita piti kuitenkin taas ruveta korjaamaan:
Todellisuudessa kukaan ei kertonut itse koskaan tehneensä näin, mutta yksi kertoi upseerinsa tehneen näin kerran.  Tapaus on myös varsin tunnettu. Se johti armeijasta erottamiseen ja lyhyeen vankilatuomioon, perusteena ohjesäännön rikkominen. Sotarikos se olisi ollut siinä tapauksessa, että kyse olisi ollut taistelutilanteesta eikä palestiinalaisten mielenosoituksen valvomisesta.
Jäntin kanssa voin toki olla yhtä mieltä siitä, ettei yksi tuomittu merkitse kaikkien muiden IDF:n sotilaiden viattomuutta. Ja että IDF:n muista ihmisoikeusrikkomuksista löytyy laajempaa näyttöä.
Mutta toivottavasti kaikki ovat minun kanssani yhtä mieltä siitä, että lähteiden toistuva vääristely omien mielikuvien tueksi on jotakin rehtiä propagandaa ikävämpää. Se on valehtelua.
Jos siis epäilysi tätä blogia tai muuta somea seuratessa edes joskus herää, tarkista ensin numerot, jos niitä on. Sen jälkeen voit tarkistaa, kuinka monta kertaa Bruno Jäntin kaltainen sosiaalisen median aktiivi voi erehtyä, harhauttaa ja valehdella pönkittäessään omaa egoaan todellisten tragedioiden kustannuksella. Sen jälkeen kerro Jäntin erehdykset, harhautukset ja valheet sosiaalisen median aktiivien määrällä.
Uskoisin, että tulet samaan johtopäätökseen kuin minä: tästä lähtien enemmän valtavirtamediaa, vähemmän somea.

DOCUMENT - ISRAEL AND THE OCCUPIED PALESTINIAN TERRITORIES: ISRAEL/GAZA CONFLICT, JULY 20141 kommentti:

  1. Kun vielä kerrot mistä löytyy luotettavaa tietoa? Mikä on valtavirtaa? Millä medialle ei olisi sitä omaa lehmää ojassa?

    Olen suht. aktiivisesti seurannut kammottavaa sotakierrettä sitten 60-luvun puolivälin, enkä ole käsittänyt muuta kuin että kummankin puolen on kamalia kuumapäitä, olivat ne sitten poliitikkoja tai n.k. tavallisia ihmisiä. Sota on rumaa. Ainoastaan puhumalla ja neuvottelemalla se saataisiin ohi, mutta kun ne puhuvat (kumpi tahansa osapuoli) niin se on puutaheinää, sittten taas lentävät raketit ja pommit. Oletko lukenut David Grossmanin kirjoja? Niissä kerrotaan kärsimyksistä vain.

    VastaaPoista