tiistai 6. toukokuuta 2014

Kirjoitan yleisönosastoonMargaret Thatcher myyttinä ja poliitikkona

Matti Apusen kolumni ei ehkä niinkään ole varaukseton ihailijakirje Margaret Thatcherille kuin kannustuspuhe suomalaisille päättäjille: nyt tarvitaan johtajuutta ja ratkaisujen tekijöitä.
Toki Thatcher on sopiva esikuva suomalaiselle talouspoliittiselle keskustelulle, jossa moni uskoo Ahon hallituksen taistelun vahvan markan puolesta syventäneen ja pidentäneen lamaa. Näin näyttäisi käyneen myös Englannissa, kun Thatcher taisteli inflaatiota vastaan. 
Ironista tietysti, että eräät Thatcherin menestystarinat (brittien muuttaminen talouteen syvemmin sitoutuneiksi omistusasujiksi) johtivat suoraan Thatcherin tappioihin (inflaatio lähti uuteen laukkaan).
Thatcherin johtajuusmyytissä lisäksi unohtuu, että pahamaineiset teot (teollisuuden rakenneuudistus) ja onnistumiset (nousukausi) seuraavat pitkälti globaalin talouden trendejä. Mikä niissä on yhden hallituksen tai yhden pääministerin rooli? No ehkä se, että vaikeuksien koittaessa Thatcherin Englanti kärsi aina suuremmasta työttömyydestä kuin eurooppalaiset verokkimaat.
Apusen ihaileman suuren muutosjohtajan suuri ongelma olikin siinä, ettei Thatcherin hallinto osannut varautua muutoksiin taloudessa. Ja vielä yksi ironia: Thatcherin hallinto ei ihan aluksi lähtenyt vapauttamaan Cityn pankkiirien toimintaa, kun mitään purettavaa sääntelyä ei vielä silloin oikein ollut. Thatcherin virhe oli siinä, ettei sääntelyä kehitetty riittävästi ennakoimattoman tulevaisuuden tarpeisiin.

Putte Wilhelmsson

Turku

1 kommentti:

  1. "Roughly 94 percent of the people in capitalist America make their living from wage or salary. Only 6 percent are true capitalists in the sense of deriving income from ownership of the means of production …We can win the argument once and for all by simply making more of our people Capitalists." Ronald Reagan, 1975. Ja kuinka sitten kävikään? Lisää ajatuksia tästä aiheesta verkkosivulla http://www.salon.com/2014/05/04/how_the_rich_stole_our_money_and_made_us_think_they_were_doing_us_a_favor/

    VastaaPoista