maanantai 27. tammikuuta 2014

Muoti eksistentialismina: päivystävän dosentin paluu

When actress Emma Thompson walked shoeless on to the stage at the Golden Globes, she confirmed what the rest of us have known for a while. Comfy shoes make sense. Clutching her Christian Louboutin heels in one hand – and a martini in the other – she joked that their trademark red soles were stained with her blood. "I've taken my heels off as a feminist statement really, because why do we wear them? They're so painful. And pointless, really."

Valitse seuraavista vaihtoehdoista se, joka on lähinnä omaa näkemystäsi.

Mitä on Feminismi?

A)     Hyödyllinen mutta yhä ristiriitoja herättävä näkökulma, mikäli haluat pohtia mitä maailmassa voi tai pitää muuttaa.
B)     En osaa sanoa
C)    Hyödyllinen mutta enimmäkseen merkityksetön sana, mikäli haluat keksiä jotain hauskaa sanottavaa kokkareilla.

Mitä tarkoittavat naisten ulkonäköpaineet?

A)    Koko ajan pitäisi käyttää korkkareita, vaikka jalkaa ja selkää särkee.
B)     En osaa sanoa
C)    Koko ajan pitäisi näyttää hoikalta ja jumalaiselta kuin palkintopuhetta tuhannen dollarin mekossa pitävä filmitähti ja sanoa jotain nokkelasti tiedostavaa, vaikka vauvakiloja on kahdesta kakarasta ja enimmäkseen v*tuttaa kaikki.

Mitä eroa on ulkonäköpaineella, joka määrittää länsimaisen naisen pukeutumista, ja fatwalla, joka määrittää ortodoksisen musliminaisen pukeutumista?

A)    Ei mitään
B)     En osaa sanoa
C)    Ulkonäköpaineita voi purkaa vaikuttamalla omiin asenteisiin, fatwan voi purkaa vaikuttamalla miljoonien muiden asenteisiin.

Mitä eroa on korkkareilla ja burqhalla?

A)    Ei mitään
B)     En osaa sanoa
C)    Korkkarit on markkinatalouden sisäistämään kulttuurin nivoutunut ilmiö, joka saa naisen markkina-arvon kohoamaan omassa ja muiden silmissä. Burqha on uskonnon sisäistämään kulttuuriin nivoutuva ilmiö, joka merkitsee naisen arvon miehen omaisuudeksi.


Jos vastausrivisi on ACCC olet oikeassa
Jos vastausrivisi on CAAA olet väärässä
Jos vastausrivisi on BBBB olet todennäköisesti mies


Muodin merkityksestä henkilökohtaiselle elämälle ja yhteiskunnan kasvavalle eriarvoistumiselle kannattaa keskustella, mutta onko maailmassa niin paljon niin monien kauniina pitämiä asioita, että niitä kannattaisi jo vähentää? Vastaus ei ole aidosti ja todesti kauniin puolustaminen mielikuvien kauneutta vastaan. Kauneuden suhde todellisuuteen on kuin oikeuden suhde lakiin. Länsimainen oikeus ei perustu lakiin vaan lain tulkintaperinteeseen, kuten kauneuskaan ei perustu todellisuuteen vaan sen tulkintaan.

Muoti omalla tavallaan, kuten taide omallaan, on tulkitsevan, sisäisen kaudentajumme ristiriitojen kenttä, kuten demokratia on tulkitsevan, sisäisen oikeudentajumme ristiriitojen kenttä. Siten muodin ”pakko” toistaa olemassaolomme perusmuotoa, jossa meidän jokaisen on valittava oma vapautemme.


Kts lisää muodista kirjassa Turmio ja perikato (Savukeidas), luku: ”Mikä on muoti-imperiumin valtiomuoto”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti