keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Aikamme ajattelijoita: Taloustieteen anamneesi


Taloustiede – sairaus vai luonnevika? Tarkkaile ja tunnista seuraavia oireita median käyttämissä asiantuntijoissa. Kursivoidut kohdat ovat lainauksia lääkäriseura Duodecimin julkaisuista.

Touretten oireyhtymä

Korkeasti koulutetun henkilön pakonomainen tarve toistaa ääneen lauseita, joiden mukaan yrityksiltä verotettu raha ei ole pois vain omistajilta, se on pois myös investoinneista ja työpaikoista.

Touretten oireyhtymän äänelliset pakkoliikkeet saattavat olla:
- Ekolalia: pakonomainen tarve toistaa muiden sanoja
- Palilalia: pakonomainen tarve toistaa omia sanojaan
- Lexilalia: pakonomainen tarve toistaa lukemaansa


Locked-in oireyhtymä

Korkeasti koulutetun henkilön kykenemättömyys sanoa ääneen, etteivät verot ole elinkeinoelämän kuluerä vaan kansalaisyhteiskunnan tapa investoida elinkeinoelämään tuottamalla sille infrastruktuuri, koulutettua työvoimaa, työvoimaa ylläpitäviä palveluja, laillisuusjärjestelmä ja sotilaallisen turvallisuuden takaama toimintarauha.

- Koska "locked-in"-oireyhtymästä kärsiviltä potilailta puuttuvat kyvyt ilmaista itseään, on heidän kanssaan kommunikointi haastavaa.


Puna-vihersokeus

Korkeasti koulutetun henkilön taipumus nähdä tiettyjen puolueiden julkilausumat sarjana vokaaleista ja konsonanteista muodostuvia tunneilmaisuja eikä niinkään kokonaisina sanoina ja mielekkäinä lauseina.

- Värisokealle kaikki on mustavalkoista.
- Yleisin värinäköheikkouden muoto on puna-vihersokeus
- Puna-vihersokeus on miehillä varsin yleinen, siitä kärsii noin 8 prosenttia miehistä. 
- Naisista sen sijaan vain noin 0,4 prosenttia on puna-vihersokeita


Hypomania

Kyvyttömyys erottaa vastuullisesti rationaalista ja vastuuttoman irrationaalista kansantalouden analyysia toisistaan. Kuvitteellinen esimerkki: tutkimus, joka osoittaa Gulagin työllistävän vaikutuksen, mutta sivuuttaa yhteiskuntaa murentavat vaikutukset. Kts myös Larry Summers ja todellinen esimerkki.

Hypomania on kaksiuuntaisen mielialahäiriön vaihe, jonka tunnusmerkkejä ovat
- Epätavallinen innostus euforia
- Vastuuntunnon puuttuminen, ei tunne huolta tekojen mahdollisista huonoista seurauksista
- Liioiteltu voiman, suuruuden ja tärkeyden tunne
- Poikkeava tai korostunut ärtyneisyys tai reagointi pieniinkin asioihin stereotyyppisen ärtyneesti tai jopa aggressiivisesti


Kanniainen

Erityisesti kansantaloustieteen professoreita vaivaava harhakuvitelma, jonka mukaan verovaroista palkkaa nostavalla pikkuvirkamiehellä ja Björn Wahlroosilla olisi jotain yhteistä, koska molemmat ”ajattelevat” samoin yritysten verotaakasta ja julkisen sektorin kalleudesta.


3 kommenttia:

 1. Asiasta en mitään ymmärrä, mutta nykytrendi on minusta vaatia verovaroin palvelua, mutta vaatia itse alempaa verotaakkaa.

  Omassa elämässäni olen huomannut, että arvonlisäveron jatkuva nosto tai joku muu tekijä on nostanut kauppakassini hintaa. Kulutuksen verotus minusta rokottaa pienituloisia.

  VastaaPoista
 2. Niinhän se rokottaa. Ja aika epäreilua myös niille, jotka eivät muuten haluaisi koko ajan nillittää tuloistaan, mutta kun kulutuksen verotuksesta syntyy palkankorotuspainetta, eivätkä esim eläkkeet tai freelancereiden palkkiot tapaa nousta palkkojen tavoin.

  VastaaPoista
 3. Pollakisuria*

  Korkeasti koulutetun henkilön pakonomainen tarve laskea toistuvasti päästään (pollastaan) selvityksiä taloudellis-innovatiivis-kukoistus-visionääri-meditaatio-levitaatioita valtioneuvoston erillisestä pyynnöstä (tai siitä huolimatta).

  *epänormaalin usein ilmenevä virtsaamistarve (ja virtsaaminen)

  Diagnosoidaan usein samanaikaisesti myös paskanpuhumiseksi. (kts. http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Paskanpuhuminen+20/1135254427870)

  VastaaPoista