sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kepu – Suomi sanakirja


Kepu – Suomi sanakirja. Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä piti täällä Turussa puheen. Mitä tarkoittaa:

” Julkista sektoria ei voi enää paisuttaa.” Ei sitä, että julkista taloutta olisi paisutettu uusilla palveluilla tai etuuksilla, vaan sitä, että lakisääteisten julkisten palveluiden osuus suhteessa budjettiin muuttuu aina suuntaan tai toiseen kun verokertymä taloustilanteen seurauksena supistuu tai kasvaa.

”Elämme yhä pidempään ja entistä terveempänä, joten on luontevaa, että myös työskentelemme pidempään.” Ei sitä, että sukupolven vaihdokseen ryhtyvälle maanviljelijälle aikaisintaan 56-vuotiaana räätälöidystä siirtymäeläkkeestä luovuttaisiin.

”Suomesta voidaan rakentaa kokeileva yhteiskunta jarruyhteiskunnan sijaan.” Todennäköisesti ei tarkoita mitään. 

”Jos ja kun esteenä on yritysten rahoitus, Keskusta on valmis käyttämään muutoksen aikaansaamiseen valtion omaisuutta.” Jos yrityksen voitto on tehty leikkaamalla ja supistamalla, ja näin syntynyt investointivara on jo jaettu osinkoina, ja mikäli yrityksille ei myöskään kelpaa historiallisen halpa lainaraha, valtio voi myydä tuottoisinta omaisuuttaan

[Keskustan kasvurahaston] pesämuna voidaan kerätä myymällä valtion ei-strategista omistusta, kuten TeliaSoneraa tai Sampoa.” Valtion tuottoisimman omaisuuden myynti ja jako yksityiseksi yritysvarallisuudeksi voidaan erillisen rahaston kautta toteuttaa siten, ettei seuraavan pääministerin tarvitsee suoraan myöntää kasvattaneensa valtion budjettia uusilla tukimuodoilla.

”Tämä on uutta valtion teollistamispolitiikkaa – tämä on sitä Alkion perään kuuluttamaa edistyksen lipun kantamista.” Nyt on väärä hetki kolumnisti Laitisen taas muistuttaa miten Santeri Alkio muun taantumuksensa ohessa kannatti punavankien myymistä orjatyövoimaksi Saksa kalkkikaivoksiin.

”Pellervon taloustutkimus PTT julkaisi viime viikolla perintö- ja lahjaveroa koskevan raportin, jonka mukaan perintö- ja lahjavero voitaisiin poistaa ja korvata luovutusvoittoverolla.” Tavallisen perheen normiperinnön, kuten pesänjakamiseksi heti myyntiin menevän kaupunkikolmion verotusta voidaan tuntuvasti kiristää, jos samalla suvun haltuun jäävän osakeomaisuuden ja maatila- tai muun yritysomaisuuden verorasite nollataan.

”Jos muutosta ei voida tehdä ilman verotulojen menetystä, muita keinoja yritysten sukupolvenvaihdosten vauhdittamiseksi on tehtävä viipymättä.” Sama se, mitä tehdään, kunhan jatketaan linjalla, jossa yhteisiin menoihin tarvittavat verot peritään mieluusti kokonaan eli järjen vastaisesti palkansaajan muutoinkin huvennutta ostovoimaa rasittavilla tulo- ja kulutusveroilla, eikä kasvaviin ja keskittyviin pääomiin kohdistuvilla omaisuusveroilla.

”[Johannes] Virolainen lähti tekemään keskustalaisen arvomaailman mukaista kaikille yhtäläistä ja maksutonta peruskoulua... Keskustan ajama peruskoulu on ollut yksi Suomen menestystarinan kivijaloista.”  Koululaitoksen kunnallistamista peruskouluksi toteuttaneet kouluhallituksen pääjohtajat Reino Oittinen ja Erkki Aho olivat puoluekannaltaan demareita. Maalaisliiton Johannes Virolainen sattui olemaan opetusministerinä, kun ensimmäinen ja porvaripainostuksen johdosta tulokseton kouluohjelmakomitea perustettiin 1950-luvulla. Uuden komitean toteutunut esitys annettiin 1967, Oittisen ollessa opetusministerinä.

”Suomen tilanne vaatii ratkaisukseen todella suurta muutosta.” Suomi tarvitsee keskustalaisen pääministerin.

”Nato-keskustelu vaatii faktoja. Plussia ja miinuksia on punnittava tasapuolisesti. Keskustelussa ei myöskään saa leimata nykyistä asetelmaa parhaana vaihtoehtona pitäviä taantumuksellisiksi voimiksi.” Kaikki tietää, että keskustan kielteinen Nato-kanta on tulevaa porvarihallitusta silmällä pitäen rasite, joten turha sillä on koko ajan kiusata.

”Sopimuksia ennen vaaleja ei ole eikä tule. Jos joku niitä kyhäilee jossakin, heillä ei ole puoluejohdon valtakirjaa asiassa.” Poliittisen puheen keventävä huumoriosuus, jolle ei tosin saa nauraa

”Suomi tarvitsee keskustaa.” Ei saa nauraa vieläkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti