keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Viimeksi kuultuna: Prism


Dave Holland Prism. Dare2 Records 2013.

Dave Holland (s. 1946) on todennäköisesti nykyjazzin dokumentoiduin basisti ja säveltäjä. Miles Davisin rinnalla alkanut ura kattaa kaiken swingistä fuusioon ja avant gardeen, mutta sen todellinen  kruunu on 80-luvulla perustettu Dave Holland Quintet.
                      Menestystä seurasi pieni taiteellinen kriisi, kun kvintetin live-levytys ei enää tuonut studio-albumeihin mitään uutta. Liian täydelliseksi muuttunut kone hajotettiin, ja Holland perusti oman levymerkin, jolla julkaisi uutta materiaalia triosta big bandiin. Ja uusi Prism on taas jotakin aivan muuta.
                     Sävellystyö on jaettu tasan tähtikvartetin kesken. Kitaristi Kevin Eubanks aloittaa funkilla, jossa valitettavasti on enemmän kastiketta kuin pihviä. Holland korjaa tilanteen edesmenneelle vaimolle omistetulla lyyrisellä bluesilla. Graig Taborn vaihtaa Fender Rhodesin pianoon ja teemojen kehittelyn dramaattisiin melodisiin taitteisiin ja atonaalisiin efekteihin.
                     Session säveltäjä-sankariksi nostan rumpali Erik Harlandin. Hän nokittaa Eubanksin levyn tarttuvimmalla riffillä (Choir) ja Hollandin koskettavalla balladilla (Breathe). Monipuolinen ja monin tavoin myös turhauttava levy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti