maanantai 27. heinäkuuta 2015

Monokulttuurinen Suomi?


Monokulttuurinen Suomi. Tulonsiirtojen, pysähtyneen kehityksen, työttömyyden ja väkivallan Suomi? Lyhyen ja katkeran elämän Suomi?

Kainuu. 79 000 asukkaan Kainuu kuuluu Oulun vaalipiiriin. Perussuomalaiset olivat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vaalipiirin toiseksi suurin puolue, Olli Immonen oli vaalipiirin toiseksi eniten ääniä saanut perussuomalainen.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen maakuntakohtainen selvitys vuodelta 2012 kertoo, että Kainuussa tehtiin 872 väkivaltarikosta 100 000 asukasta kohti. Eniten koko maassa. Luku on 1,4 kertaa suurempi kuin esimerkiksi täällä monokulttuurisen Suomen ulkopuolella, Varsinais-Suomessa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että samana vuonna Suomessa vakinaisesti asuvat maahanmuuttajat syyllistyivät kaikkiin tilastoituihin rikoksiin 1,3 kertaa useammin kuin suomalaiset keskimäärin.

Suomen valtionosuusjärjestelmä ja verotus ohjaavat ihmisiä asumaan väärissä paikoissa, arvioi puolestaan Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. Järjestelmä jarruttaa kaupungistumista ja vähentää hyvinvointia, koska ihmisten saama etu muutosta tuottavammalle alueelle verotetaan pois. Esimerkiksi Kainuussa asuvaa perhettä kannustetaan useilla tuhansilla euroilla vuodessa olemaan muuttamatta Helsingin seudulle, VATT:in selvityksestä käy ilmi.

Viime vuonna kunnille maksettiin valtionosuuksia 8,5 miljardia euroa. Niillä suositaan matalan tuottavuuden alueita korkeamman tuottavuuden alueiden kustannuksella. Mittavista tulonsiirroista huolimatta Kainuun työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on valtakunnan huippua, korkeimmillaan Kuhmon (19,8 %), Hyrynsalmen (19,5 %) ja Suomussalmen (19,3 %) kunnissa. Siis saman verran kuin ulkomailla syntyneiden työttömyysaste täällä monokulttuurisen Suomen ulkopuolisessa Suomessa.

Ja elinajanodote. Tilastokeskuksen mukaan vastasyntyneiden elinajanodote oli ajanjaksolla 2011–2013 pisin Pohjanmaan maakunnassa syntyneillä tytöillä, 84,8 vuotta ja lyhin Kainuun maakunnassa syntyneillä pojilla, 75,3 vuotta.

Tämän esimerkin, ja näiden lukujen valossa, kyllä ymmärrän, että monokulttuurisessa Suomessa jollakin voi olla hätä, katkeruus ja petetyksi tulemisen tunne. Mutta mitä siihen auttaa, että ”vihollisiksi” keksitään muita keskimäärin huonompiosaisia kanssaihmisiä, ratkaisuksi ”taistelu” ja päämääräksi ”kunnia”? Eikö ensin kokeiltaisi peiliin katsomista ja sitten jotain ulkomaiselta massamurhaajalta lainattuja kielikuvia konkreettisempaa? Kaunan ja mahtailun sijaan kumppanuutta ja mahdollisen politiikkaa?

3 kommenttia:

 1. Tiedoksi "Anonyymille". Ja muille anonyymeille. Kansalaiskeskustelu naamio päässä käydään anarkistien mielenosoituksessa itsenäisyyspäivänä. Täällä minä kirjoitan omalla nimellä ja se sääntö on sama kaikille.

  VastaaPoista
 2. Voi, miten hyvä kirjoitus!
  Kainuussa asuneena tunnistan tilanteen. Yhteen aikaan nuoret miehet tekivät siellä hirveästi itsemurhia.
  Nyt löytyy sitten ratkaisuksi huonoon oloon tämä taistelusankariromantiikka, mutta että eduskuntatasolla, sitä ei olisi uskonut.

  VastaaPoista
 3. Kirjoitan blogissani Immosen tapauksesta (juhasaari.blogspot.fi). Nyt on lisättävä tämä: Kun Immonen on vakuuttanut käyttävänsä vain poliittista retoriikkaa eikä hyväksy väkivaltaa, hänellä olisi nyt Jyväskylän tapahtumien avulla hyvä tilaisuus vahvistaa oikaisuaan sanoutumalla irti uusnatsien väkivallasta kommentoimalla sitä selväsanaisen kielteisesti. Hänen kohdallaan vaikeneminen tässä on väistämättä teko.

  VastaaPoista