tiistai 22. lokakuuta 2013

Viimeksi kuultuna: Out Here
Christian McBride Trio: Out Here. Mack Avenue 2013

Kun saksofoni-legenda Eric Dolphy julkaisi vuonna 1964 levyn nimeltä Out There, kuulija tiesi jo etukäteen, että taiteilijan katse oli suunnattu jonnekin kauas ulos jazzin perinteiden ja suuren yleisön makutottumusten tavoittamattomiin.
Ja kun basisti Chistian McBride Trio julkaisee vuonna 2013 levyn nimeltä Out Here, kuulija tietää yhä mistä on kysymys. Taas tullaan ulos, ”out”, mutta nyt nimenomaan ulos yleisön keskelle, jota avantgarden umpioituneiden sokkeloiden sijaan hellitään sille tutuilla muodoilla bluesista boogieen.
Levyn avainraidaksi voi vaivatta nimetä Ray Noblen säveltämän swing-kauden standardin Cherokee (1938). Sen omintakeisista 2-5-1 progressioista Charlie Parker laati erään oman be bop –vallankumouksensa manifesteista ja Clifford Brown julisti sillä hard bopin ilosanomaa.
McBridelle ja hänen uuden keikkakokoonpanonsa nuorille leijonille Cherokee on jazz-muusikoiden äidinkieltä. Ensin kuulijaa häikäistään solistien nopeudella, seuraavaksi kumarretaan itse säveltäjälle esittämällä melodia ilman konstailua.
Vasta sitten pianisti Christian Sands päättää raidan nykyjazzille tyypilliseen, pointillistiseen romantiikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti