perjantai 23. marraskuuta 2012

Viimeksi kuultuna: Jeremy Pelt / Soul
Jeremy Pelt: Soul. HighNote 2012

Taas hapan päivä. Johtuu säästä, ei maailmantilanteesta. Turun päälle on tänäänkin heitetty harmaa, märkä rätti. Eikä trumpetisti Jeremy Peltin uusi levy piristä paisuneen tietokirjahyllyn lajittelua työhuoneeseen ja vinttiin ihan toivotulla tavalla. Siihen, tai mihinkään varsinaiseen tehtävään, se on liiaksi taidetta. Taiteen vuoksi.
Viime vuosina Peltin (s. 1976) kvintetti on halunnut ravistella yleisöä kireällä post-Bopilla ja modaalisella jazzilla, mutta Soul keskittyy balladiin ja bluesiin. Penempi poikkeama linjasta on se, että suurimman osan levyn dialogeista Pelt käy nyt pianisti Danny Grissettin kanssa. Luottosaksofonisti J.D. Allen lähtee jopa yhden raidan ajaksi kahville.
                      Grissett on luottamuksen arvoinen. Pianisti ei odota vuoroaan vaan reagoi lennosta johtajan sooloihin. Mutta juuri sellainen levy Soul on, että nimestään huolimatta se keskittyy enemmän artistien korkeatasoisuuteen kuin varsinaiseen sielukkuuteen.
Jos taiteen pätevä määritelmä yhä on muodon kauneus ja tunteen ilmaisu, kvintetin levy on ainakin puoliksi loistava. Puute on emotionaalisessa latauksessa, joka on parhaimmillaankin koskettava sillä yleispätevällä tasolla, jonka tarkoitus on liikuttaa mahdollisimman suurta joukkoa. Taiteilijan sisimmästä se samalla kertoo mahdollisimman vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti