perjantai 13. heinäkuuta 2012

Viimeksi kuultuna: Sky & Country


Fly: Sky & Country. ECM 2009.


Jokaista saksofonitrion tekemää jazzlevyä pitää aina verrata Sonny Rollinsiin, mutta jotenkin vaikea on kuvitella Mark Turnerin honteloa olemusta puhaltamassa sillan alla vastatuuleen, jotta ansatsi kehittyisi.
                      Basisti Larry Grenadierin ja rumpali Jeff Ballardin täydentämää Fly-kollektiivia vaivaa muutenkin pikkusievä hienostuneisuus. Eritoten siitä puuttuu levyn nimen lupaama avaruus ja bukolinen romantiikka: ”Sky & Country”, taivas ja maalaismaisema.
                      Korviinpistävintä on levy-yhtiö ECM:n insinööritekninen saundi, jossa luonnolliselta dynamiikaltaan kovin erilaiset instrumentit saavuttavat lähes täydellisen äänellisen tasapainon. No, demokraattistahan se tietysti on, kun kukaan ei edes tunnustaudu trion johtajaksi. Mutta samalla kovin ilmastokontrolloitua huoneihmisen nykytaidetta, jonka ornamenteilla ei kenenkään nokkaunia häiritä.
Veikkaan, ettei kukaan koskaan laita tätä levyä lautaselle jakaakseen omat ilonsa tai murheensa Turnerin ja kumppanien kanssa, mutta toiset muusikot kyllä analysoivat tähtikolmikon työskentelyä kynä ja paperi kädessä.
                      Divariin? Takaisin hyllyyn? Divariin, tätä kun ei kelpaa kuunnella tiskatessa eikä maailmantuskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti