perjantai 12. helmikuuta 2016

Luvullinen lisääntyminen: Bluffi - katson ja korotan


Kuinka paljon Suomen tulee rajan yli prosentteja ja kuinka paljon oleskeluluvan saavia turvapaikanhakijoita?

Kysymys ei ole kaikkien mielestä niin typerä kuin miltä se kuulostaa. Tai siis ei euroedustaja Jussi Halla-ahon, ps, mielestä, joka käy omalla FB sivullaan kovaa taistelua viranomaisarviota vastaan. Jääkö Suomeen viime vuonna rajan ylittäneistä turvapaikanhakijoista (joista siis oli 32 000) peräsi 25 000 henkilöä, kuten Halla-aho sanoo? Vai noin 10 000, kuten viranomainen ennustaa? Kuinka moni Suomeen viime vuonna turvapaikkahakemuksen jättäneistä saa oleskeluluvan? 80 %, kuten Halla-aho sanoo, vai 38 %, kuten viranomainen ennustaa?

Kenellekään Halla-ahon ajatteluun tutustuneelle ei liene yllätys, ettei näillä numeroilla ole mitään tekemistä keskenään. Halla-ahon itsensä mukaan hän on täysin oikeassa laskiessaan Maahanmuuttoviraston käsittelemien hakemusten hyväksymisasteen esim. irakilaisten osalta, joten hän pitää tinkimättä kiinni oikeassa olemisestaan. Ja niin hän onkin, mutta tälläkään kertaa Halla-ahon oikeilla tiedoilla ei ole mitään tekemistäkäytännön todellisuuden kanssa.

Toki on niinkin, että turvapaikka-asioihin tunnetun tiukasti suhtautuvan Tanskan maahanmuuttovirasto antoi myönteisen päätöksen viime vuoden ensimmäisenä kuutena kuukautena yhdeksässä käsittelemässään tapauksessa kymmenestä. Mutta koska käsittelyyn pääsee vain pieni osa hakemuksista, ja puolet raukeaa hakijan omasta tahdosta tai ilmeisen aiheettoman hakemuksen, Dublin asetuksen tai muun syyn perusteella, niin turvapaikka tuli noin kolmannekselle koko hakijamäärästä. Aivan kuten Suomessa. Mistä sitten seuraa, että Halla-ahon ennustus on joko pieni bluffi tai iso väärinkäsitys.

Taustaa Halla-ahon päätelmille ja muutamis mielipiteitä voi löytää tästä, tästä, tästä, tästä ja tästä. Sitten ne konkreettiset numerot, lähteinä julkiset Maahanmuuttoviraston sivut ja Tilastokeskuksen PX-Web Taulukot. Ne voi jokainen tarkistaa itse, joten turha lähettää tänne mitään nillityskommentteja – numerot ovat numeroja ja samat kaikille, sinulle, minulle ja Halla-aholle.


Jussi Halla-aho: ”Käsitellyistä hakemuksista irakilaisten hyväksymisaste viiden vuoden ajalta on 81%.”

Ei ole. Vuosina 2011 - 2015 Migrin käsittelyn kautta kulki irakilaisten turvapaikkahakemuksia yhteensä 7091. Oleskelulupia myönnettiin turvapaikan, toissijaisen suojelun, humanitaarisen syyn tai muun syyn perusteella 2483.

Prosentteina tuo on 35.02 %.

Jussi Halla-aho: ”Sisäministeriö voisi nyt kernaasti kertoa, mikä on 38%.”

No varmaan sitten tuo. Migrin viralliset luvut vastaavat myös hyvin väestökirjanpidon tietoja. Vuosien 2010 jälkeen ulkomailla syntyneiden, irakilaistaustaisten henkilöiden määrä Suomessa on kasvanut vajaalla kolmella tuhannella. Halla-ahon ilmoittaman prosenttilaskelman mukaan kasvun olisi pitänyt olla lähes kuusi tuhatta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti