keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Konservatiivi – oikeassa kolme kertaa runsaassa sadassa vuodessa?


”- Miksi miehet eivät voisi solmia avioliittoa miehen ja naiset naisen kanssa? – No kun ei voi.” Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastaa vuonna 2014 Iltalehden toimittajan kysymykseen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Totta. Ei voi, kun nykyinen laki kerran kieltää. Muita perusteita tai käytännöllisiä esteitä ei tosiaankaan ole.

”Jos lapsella on pääsääntöisesti äidin sukunimi, aviottomat lapset ja avioliitossa syntyneet lapset eivät millään tavoin erottuisi toisistaan.” Evankelis-luterilaisen kirkon kantaa edustanut tuomiorovasti Mauri Larkio kertoo radiohaastattelussa vuonna 1978 miksi hän vastustaa lakiehdotusta uudeksi sukunimilaiksi.

Totta. Avioliitossa ja avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset eivät todellakaan erotu toisistaan, jollei heitä erotella esimerkiksi sukunimilain avulla.

”Mielestäni nainen valtiollisen elämän alalla ei ole oikealla paikallaan. Naiset, jos heille annettaisiin äänioikeus, ylipäätään ja erittäinkin levottomina aikoina äänestäisivät äärimmäisyyspuolueiden kera”. Eduskuntauudistusta valmistelleen komitean puheenjohtaja Robert Hermansson kertoo eriävässä mielipiteessään vuonna 1906 miksi hän vastustaa naisten äänioikeutta.

Totta. Valtio-oikeuden professori Hermanssonin ennuste heijastuu aina nykypäivän kysymyksiin asti. Ensi perjantaina eduskunnan äänestettäviksi tulevaa aloitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi kannattaa kaikkien kansalaisten enemmistö, kannattajien enemmistön muodostavat naiset.

2 kommenttia:

  1. Näkemys, jonka mukaan konservatiivit häviävät lopulta on sangen omituinen, koska siinä tehdään taustaoletus ikuisesta kehityksestä ja määritellään konservatiivi mielivaltaisella tavalla.

    Konservatiivi sanan kapeimmassa merkityksessä tarkoittaa ihmistä, joka haluaa suojella satus quota, oli se millainen hyvänsä. Tällöinhän konservatiivit tietysti häviävät ennemmin tai myöhemmin. Siksi preferaan kutsua itseäni traditionalistiksi, koska puolustan arvoja ja asioita, jotka eivät ole yhden eduskunnan tai äänestyksen muutettavissa. Sellainen arvo on esimerkiksi avioliitto, jonka asema palautetaan ennemmin tai myöhemmin, kunhan taantumuksen aallot lyövät kunnolla länsimaihin.

    Silloin päättyy myös "liberaalien" unelma ikuisesta progressiosta ja heidän savijalkojen varaan rakennetut uudistukset katoavat historian kuriositeeteiksi.

    "Ensi perjantaina eduskunnan äänestettäviksi tulevaa aloitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi kannattaa kaikkien kansalaisten enemmistö"

    Tämä seikka ei ole lainkaan selviö.

    VastaaPoista
  2. Ensinnäkin pahoittelut siitä, että kommenttien julkaiseminen on viivästellyt: oma meiliohjelma ei jostain syystä saa yhteyttä gmailiin, joten sinne pitää kirjautua erikseen - mitä ei tule tehtyä päivittäin. Toiseksi kyselytytutkimuksissa aloite sai kansalta yki 65 % kannatuksen. Aika selvä luku. Sitä paitsi. Aloitetta on varsinkin viime päivinä vastutettu esittämällä sille seurauksia, joita esitetyllä lain muutoksella ei nyt vain kertakaikkiaan olisi.

    VastaaPoista