torstai 24. tammikuuta 2013

Viimeksi kuultuna: On The Dance Floor

Enrico Rava: On The Dance Floor. ECM 2012

Muistatteko Michael Jacksonin levyn History pt. 1 (1995)? Ja siitä tehdyn videon?
Aluksi rautakorkojen marssia kuvittavat mustat kypärät. Sitten natsiteema vaihtuu neuvostohenkisiin uniformuihin ja koppalakkeihin, joita säestää venäläinen kuorolaulu.
Jackson itse on puettu korean kimaltelevasti, mutta ensivaikutelman perusteella on vaikea sanoa johtaako hän sotajoukkoja vai kapinaa militarismin yksituumaisuutta vastaan. Postmodernin popin posthistorian näkökulmasta sillä ei ole edes väliä, kun sekä uniformut että kapinallisuus ovat kaupaksi käyviä tyylejä.
Tai ehkä ”popin kuningas” halusi kertoa siitä historian vielä tuoreessa muistissa olleessa vaiheesta, jossa patsaat kaatuivat ja kommunismin diktatuuri vaihtui populaarikulttuurin monarkiaan myös rautaesiripun takana?
En tiedä, mutta Italiassa nuorten soittajien big band –projektia vetävällä Mauro Ottolinilla on asiasta jokin mielipide.
On The Dancefloor sovittaa uusiksi 10 hittiä, Jacksonin omien sävellysten lisäksi mukana ovat Charles Chaplinin Smile ja Rod Tempertonin Thriller.
Kaupallisista syistä levy on julkaistu vierailevan tähtisolistin nimellä (yleensä eteerisemmissä sfääreissä viihtyvä trumpetisti Enrico Rava), mutta keikan päällikkö on sovittaja ja kapellimestari Ottolini.
Hänen käsittelyssään voimaballadi Speechless on Umberto Marcato –tyylinen iskelmävalssi, They Don’t Care About Us on nykymusiikin keinoista ammentava karnevaali, Thriller on ripeä mambo ja Smooth Criminal on lyhyt, mollisointuinen elegia. Myös musiikillista huumoria on mukana. Tai ehkä poliittista.
Ottolini naurattaa konserttiyleisöä vaihtamalla Historyn rautakorot amerikkalaisen John Philip Sousan marssimusiikkiin ja puna-armeijan kuoron Amerikan kansallislauluun.
Sen sijaan katkelma Broadway-musikaalista Viulusoittaja katolla ei ole vitsi. Se löytyy jo Jacksonin originaalista Little Susie. Eikä sekään ole vitsi, että Michael Jackson tosiaan kirjoitti laulun, jonka tarkoitus oli kiinnittää huomio itsekkäiden aikuisten kaltoin kohtelemiin lapsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti