torstai 2. heinäkuuta 2015

Zorbas, tanssiva eläkeläinen?


Zorbas tanssii eikä tee mieluusti töitä, analysoi Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius.

”Eläkeikä on tuntuvasti alempi kuin muualla, joskin sitä on nostettu. Aikoinaan pääsi parhaimmillaan eläkkeelle jo viisikymppisenä.” IS 1.7.2015.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin professori ei puhu tässä Suomesta vaan Kreikasta. Sen uskoo helpommin, ettei professorilla ollut koko totuus ihan hallussa, kun toimittaja satui soittamaan kännykkään.

Itse asiassa keskimääräinen eläkkeelle siirtymisen ikä Kreikassa vuonna 2010, kun kriisin hoito oli vasta alkutekijöissään, oli 61,4 vuotta. Se on jonkin verran korkeampi kuin Euroopan silloinen keskiarvo, 61,1 vuotta, ja selvästi korkeampi kuin Suomen keskiarvo vastaavana aikana, 59,8 vuotta. Kreikkalaisten työurat ovat keskimäärin pitkiä lopun lisäksi myös alusta (Suomeen verrattuna alhainen koulutustaso) ja keskeltä (Euroopan pisin työviikko, 42 tuntia). Kreikan etumatka eläkeiässä myös todennäköisesti säilyy, vaikka järjestelmää uudistetaan elinajanodotteen kasvun mukaan meilläkin. Työmarkkinajärjestöjen välillä sovitun portaittaisen mallin mukaan minun uusi työeläkeikäni olisi nyt 65 vuotta (mikä tosin koski meitä yrittäjiä jo ennen uudistusta), saman ikäisellä kreikkalaisella se olisi vuoden 2013 uudistuksen jälkeen 67 vuotta.

Ilmeisesti Kreikassa työssä viihdytään terveenä pitempään eikä anteliaita eläkeputkia tunneta? Eikä muuten suuria eläkkeitäkään. Ay-keskusjärjestö GSEE:n mukaan keskimääräinen eläke Kreikassa oli vuonna 2010 750 euroa kuukaudessa. Sittemmin niitä on ”troikan” vaatimuksesta leikattu. Keskiarvoa nostavat hieman julkisuudessa paljoksutut virkamiesten eläke-edut. Mutta eivät nekään ole parhaimmillaan kuin alle puolet suomalaisen huippuvirkamiehen eläkkeestä. Sen varmistaa Kreikan eläkekatto, 3 500 €. Suomesta vastaava järjestelmä puuttuu.

Kreikan eläkekuluja arvioitaessa pitää vielä muistaa, ettei pahansuopien anekdoottien hellitty virkakunta ole lainkaan niin suuri kuin julkisuudessa haluttaisiin esittää. Jos yhä pysytään kriisin alkuvuosissa, niin kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan valtion työntekijät muodostivat Kreikan työvoimasta 22,3 prosenttia, kun Ranskassa vastaava osuus oli 30, Ruotsissa 34, Alankomaissa 27, Iso-Britanniassa 20 ja Suomessa 23,6 prosenttia.

Mutta jos kun näin on, miksi Kreikan eläkejärjestelmä on jatkuvasti esillä oleva ongelma?

Julkisuudessa kiertäneiden Zorpas-tarinoiden mukaan eräs syy olisivat kirjavat erikoisjärjestelyt työuran ja työn rasittavuuden tai vaarallisuuden mukaan, jotka erään kauhistelijan mukaan voivat koskea sellaisiakin kevyen sisätyön tekijöitä kuin ”kosmetologit ja kampaajat”.

Parturin poikana voin paljastaa, että tämä kommentoija hänen peukuttajansa ovat imbesillejä, jotka eivät koskaan ole auttaneet muutoin pirteän 70-vuotiaan äitinsä rollaattoria kerrostalon ulko-oven ainoan kynnyksen yli, koska vaativan työn pakollinen työasento on turmellut käsien ja jalkojen verenkierron ja kemikaalit ovat heikentäneet keuhkoja. Nämä vaivat ovat alalla yleisiä ja lääketieteen dokumentoimia, vaikka työeläkeyhtiöiden kaukoparantajat suhtautuvatkin niihin nuivasti.

Päivän lehdessä haastatellulla Pireuksen yliopiston professorilla ja ”maan eläkejärjestelmän johtavaksi asiantuntijaksi” tituleeratulla Platon Tiniosilla on suomalaisia somettajia parempaa tietoa, myös sellaista tietoa, jota toimittaja ei osannut kysyä. Aluksi siitä, mitä kysyttiin.

Kreikka todella käyttää eläkkeisiin suuremman osan bkt:sta kuin muut euro-maat, mutta onhan bkt:kin nyt pienin ja muut sosiaalietuudet harvassa ja heikkoja, joten ongelmallinen kokonaiskustannus ei synny vielä tästä. Ja Kreikassa todella on suhteellisen pieni, julkisella sektorilla työskentelevä joukko (kts lukuja yllä), joka saa yhä hyvin anteliasta kohtelua suhteessa muihin työeläkkeen saajiin: ”Eläkejärjestelmämme rakenteellinen ongelma on, että se yhdistää epäoikeudenmukaisuuden ja kalleuden”, professori sanoo, ja määrittää Kreikan eläkeyhteiskunnaksi, ei hyvinvointivaltioksi.

Ja sitten se, mitä Tiniosilta ei kysytty. Miten ja mistä eläkkeet maksetaan? Työpäivien pituuden lisäksi Kreikalla on toinenkin ennätys, bkt:n suhteutettuna Euroopan pienin eläkevarojen rahastointiaste (Suomessa se on Euroopan korkeimpia, mistä sitten kai johtuu, että EU-komission maakohtaisessa arvioissa ”kestävyysvaje” oli taas tänä vuonna huomattavasti pienempi ongelma kuin kotimaisessa keskustelussa). Kreikka ei eläkemaksuissa voi turvautua vakavaraisten työeläkeyhtiöiden tuottoihin, vaan valtion kyky huolehtia eläkevastuista nojaa pääosin verovaroihin.

Tältä osin syyttävä sormi voidaan todellakin suunnata kreikkalaisiin itseensä. Ei kuitenkaan Zorbakseen, tanssivaan eläkeläiseen, vaan hallintoon, jonka menettelyt kaipaavat paljon suurempaa rakenteellista uudistusta kuin julkisuudessa pääosin aiheetta päivitelty eläke-etujen taso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti