keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kirjoitan yleisönosastoon


Vastaväite: Kreikka tehnyt kriisimaista eniten

Pääkirjoitustoimituksen moitteet Timo Soinille ovat paikallaan (”Soini puhuu äänestäjilleen”, HS 8.7.2015). Ulkoministerin puheet ”lypsykoneesta” ja ”pyramidihuijauksesta” kertovat neulan tarttuneen oppositiolevylle. Soinin neuvo, jonka mukaan ”Kreikan pitäisi lähteä samalle tielle kuin Latvia ja Viro, jotka laittoivat kovat kuurit päälle”, kertoo tietämättömyydestä. 

Leikkaamalla menojaan liki neljänneksellä Kreikka on tehnyt enemmän taloutensa tasapainottamiseksi kuin mikään muu kriisimaa, kertoo OECD:n alkuvuodesta julkaisema "Going for growth 2015" -katsaus. Ja Latvia, vaikka kriisimaihin välillä luettiinkin, ei kai sitten tehnyt oikein mitään, kun valtion menot näyttävät viime vuosina vain kasvaneen. Sen sijaa Kreikassa ovat mm. palkat tippuneet 37 %, eläkkeitä leikattu 48 % asti ja valtion työntekijöiden määrää vähennetty 30 %.

Eivät nämä välttämättä ole hyviä uutisia. Taloustieteen perusoppien mukaan julkisen sektorin leikkaukset johtavat yleensä bkt:n laskuun eikä Kreikan kaltaiseen palkka- ja hintadeflaatioon joutunut valtio yleensä kykene lyhentämään velkojaan. Voivat siis olla huonojakin uutisia. Tai merkityksettömiä. OECD:n tiedoista käy myös ilmi, että bkt:n kehitys viidessä eniten sopeuttaneessa maassa on jokseenkin samanlainen kuin viidessä vähiten sopeuttaneessa maassa.

Nyt ei kuitenkaan kannata kinata siitä, onko Kreikka tehnyt liikaa vai liian vähän. Tarvitsee vain muistaa, että se on tehnyt enemmän kuin pääkirjoituksen ainoiksi ”tiukan säästökurin” maiksi tunnustamat Espanja ja Portugali.

Putte Wilhelmsson
Turku

2 kommenttia:

  1. Voi olla että Kreikka on tehnyt paljon talouden järkevöittämiseksi, uskon, mutta veroja siellä ei ole vieläkään opittu maksamaan.

    Hauska paradoksi onkin kuinka Euroopan vasemmisto, veronmaksuhalukas vasemmisto, veronkorotushalukas vasemmisto jne. puolustaa ideologista ihannekuvaansa Kreikan "rohkeaa" vasemmistoa, mutta unohtaa että ko. maassa ei veroja juurikaan makseta eikä peritä.

    Oman maamme ykkösverottaja ja veronkorottoja Arhinmäki, joka on nyt saanut ikäisensä idolin Ateenasta ( ja se näkyy silmistä kun hän puhuu ) ei muista tätä paradoksia lainkaan. Suomen kokoomuksen oikealle laidalle sopisi Kreikan verotuskäytänteet oikein hyvin! Ja Kreikan elämisenmalliahan ja oikeutta siihen meidänkin vasemmisto puolustaa niin kuin olisi omasta talvsovast kyse.

    Onko tämä se: ne tekevät sen itse...

    VastaaPoista
  2. Suomalaisten veronmaksumoraalilla voi tässä yhteydessä syystä ylpeillä. Tosin parantamisen varaa siinäkin on ollut. 15 vuotta sitten kun muutin, jokaisen muuttofirman tarjous sisälsi kuitittoman vaihtoehdon. Toissa vuoden muuttoon niitä ei tarjonnut enää kukaan.

    Pitää silti muistaa, että Kreikkakin keräsi OECD:n tilastojen mukaan verotuloina v. 2014 65,5 miljardia euroa (ja Suomi 85,2 miljardia euroa). Kyllä niitä siis "juurikin" maksetaan, eikä koivn paljon vähemmän suhteessa bkt:n kuin Suomessa - vaikka samaan aikaan lisätyt tilintarkastukset ovat osoittautuneet varsin kannattaviksi toimiksi Kreikan valtiolle.

    Jos veronkiertoa silti haluaa sanoa Kreikan malliksi, niin kyllä se tosiaan suosii yrityksiä, jotka jättävät tilittämättä yhteisöveroja ja alveja. Tavallisen palkansaajan on sen sijaan yhtä vaikea kiertää Kreikassa tavallista tuloveroa kuin Suomessakin.

    VastaaPoista