keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Tietoinen riski


EIT katsoi tiistaina, ettei Suomi loukannut Suomen Kuvalehden kuvaajan sananvapautta niskoittelutuomiolla. Poliisi otti kuvaajan kiinni väkivaltaiseksi äityneen Smash Asemin yhteydessä syksyllä 2006.
Kiinnioton syynä oli se, ettei mies poistunut saartorenkaan sisältä poliisin käskyistä huolimatta vaan jatkoi siellä työtään.
Kuvaaja sai käräjillä ja hovioikeudessa tuomion niskoittelusta, mutta jäi ilman rangaistusta. Suomen Kuvalehden mielestä kuvaajan kohtelu loukkasi sananvapautta. EIT oli äänin 5-2 toista mieltä.
EIT:n mukaan poliisilla oli perusteet kehottaa ihmisiä poistumaan, kun mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi. Tuomioistuin oli sitä mieltä, että kuvaaja otti tietoisen riskin kiinniotosta jäämällä mielenosoittajien joukkoon, kun poliisi oli antanut poistumiskäskyjä.

--Ilta-Sanomat 5.2.2014

 2006, Helsinki. 200 mellakkapoliisia ja satoja muita poliiseja osoitti mieltään anarkisteja vastaan. Tapahtumaa seurasi runsaan kahden tunnin ajan Kiasman edustalla noin kolmen sadan hengen yleisö, mukana mm. ministeri Arhinmäki, satunnainen polkupyöräilijä ja Suomen kuvalehden valokuvaaja. Vuosi 2012, Moskova. Nadezha Tolokonnikova otti Kristus vapahtajan katedraalissa tietoisen riskin. Vuosi 2014, Strasbourg. EIT linjaa, että vuorokausi koppia ja merkintä rikosrekisteriin on normirangaistus toimittajan työn tekemisestä Euroopassa. Suomalainen oikeusasiantuntija säestää, että mitä siitä tulisi, jos kaikki toimittajat eivät tekisi mitä viranomainen käskee, vaan jäisivät kyttäämään, että mitä se viranomainen tekee. Emme tiedä, mutta arvaamme, että avoimempi yhteiskunta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti