perjantai 7. helmikuuta 2014

Minun mediaviikkoni

Tehty: vuoden ensimmäinen apurahahakemus. Meilattu: entiset ja mahdollisesti tulevat toimeksiantajat. Havaittu: alle kolmikymppiset toimittajat eivät enää muista parhaita kirjoituksia Hesarissa, koska olivat silloin vielä eskarissa. Hankkimatta: kaikki kevään tähän asti julkaistut kirjauutuudet. Aloittamatta: kaikki kirja-alesta ostetut tietokirjat. Tekemättä: blogi-päivitys. Kysymys: miten Jukka Kemppinen pystyy siihen? Toinen kysymys: voiko blogiin laittaa kaikki viikon FB-päivitykset, jotka eivät saaneet tarpeeksi tykkäyksiä, ja antaa potpurille jokin keinotekoinen otsikko, kuten…

Kirjan kriisi

Suomen kirjastoseuran kiireinen hallitus tekee Lyonin ja Singaporen kirjastokonferenssien jälkeen pikaisen välilaskun Helsinkiin, Pikkuparlamentin taloon. Seminaari muuttuvasta informaatioympäristöstä antoi hallitukselle oivan hengähdystauon, jonka aikana kysyä nyt vaikkapa kuntapäättäjiltä, että eikö sitä nyt voisi mistään muista kuluista leikata kuin sivukirjastoverkosta.

E-kirjojen myynti nousussa.
Amerikkalainen verkkokauppa Amazon alkaa myydä automaattisen käännösohjelman suomentamia romaaneja, joihin merkitty sepitteellisen suomentajan nimi. Tässä tyyliesimerkki romaanista Sherlock Holmesin muistelmat: ”Ja niin kävi, että tunnin verran myöhemmin löysin itseni nurkassa ensimmäisen luokan kuljetus lentää pitkin matkalla Exeter, kun taas Sherlock Holmes, hänen terävä, innokkaita kasvoja kehystävät hänen korvaansa-läpällinen matkustaminen-lippis, kastetaan nopeasti osaksi nippu tuoretta papereita, jotka hän oli hankittu Paddington. Olimme jättäneet Reading kaukana takanapäin ennen hän iski viimeisin niistä istuimen alle, ja tarjosi minulle hänen sikari-tapaus.”
                      E-kirjojen myynti laskussa.

Suuri lehtiuudistus

Sanomalehtien levikki painuu alas, samoin kuin muukin talous. Nousuun lähdetään vain innovaatioilla. Innovaatio = yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote. Iltalehden uusi kolumnisti = Hjallis Harkimo.

Ei, ei herättänyt uudistetun NYT-liitteen uusi taitto kasarinostalgiaa, vaikka olenkin entinen City-lehden kirjoittaja. Enempi tuli tämä myötähäpeä. Ja ei, ei pääty Pohjantähti, vaikka Aleksi Koskela päätyy vankileirille (”Parempia loppuja”, HS NYT, 7-13.2.2014). Vielä on trilogian toista osaa jäljellä satakunta sivua, ja koko kolmas osa. Päättyy näissä tunnelmissa: ”Ei se ole mikään pappilan maa. Se on isän maa, yhtäläisesti kuin kaikki muukin täällä. Isä sen teki.” Ei jättänyt Väinö NYTin klopeille paljon parantamisen varaa.

Televisio

MTV3: Fringe – Rajamailla. Kuudes ja viimeinen tuotantokausi. Peter Bishop (Joshua Jackson) paljastaa yhdessä kohtauksessa kaikkien J.J. Abramsin aiemmin, nyt tai tulevaisuudessa tuottamien tv:n scifi-sarjojen juonen: ”Whatever happened, it started here. Something enormously powerful… If we’re gonna take the portal, we’re gonna need that cube.”

Subtv: Viikingit. Vähensin viikottaista televison katselu tunnilla. Vaihdoin kriitis-analyytisen asenteen mitävitunpaskaa-asenteeseen.

Television katsojaluvut laskevat. ”Jethro Rostedt saa oman tv-ohjelman” (IL 7.2.2014). Television katsojaluvut laskevat.

Yleisradio

Ylen tv-uutisten päälähetys 2.2.2014, klo 20.30. Mitä meille kerrottiin: Kirjailija J.K. Rowling katuu Harry Potter –sarjan ihmissuhderatkaisuja (Hermione olisi sopinut paremmin Harrylle). Mitä meille ei kerrottu: Syyrialaiset joukot pommittivat Aleppoa, 83 kuollut. Tammikuussa 733 irakilaista kuollut väkivaltaisuuksissa. Pariisissa 100 000 marssi protestina ”perhe-fobisen” hallituksen esittämälle homoliittolaille. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linja yksityisyyden suojaa koskevissa kysymyksissä heikentää median edellytyksiä löytää totuus, arvioivat lakiasiantuntijat. Näyttelijä Maximilian Schell on kuollut 83 vuoden iässä… jne.

YleX aamu. Mielipide shoutboxissa paheksuu homolla uimarilla elämöintiä, "onko heterot toimittajille toisen luokan kansalaisia". Ulkomaan uutisia: Syyrian joukkojen pudottamat tynnyripommit tappoivat 83 Aleppossa. Ulkomaan uutisia idiooteille: Syyrian joukkojen pudottamat tynnyripommit tappoivat Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen dosentin arvion mukaan 74-79 heteroseksuaalia.

Sosiaalinen media

Facebook 10 v. Facebookin ”kasvua kiihdytti, että Harvardin opiskelijoiden tavoitteena oli päästä toistensa sänkyyn” (professori John Naughton, HS 4.2.2014). Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 72 % Facebookin käyttäjistä luopuisi mieluummin seksistä kuin Facebookista (sosiaalisen median perinteiden kunnioittamiseksi kaikki blogi-merkinnän asiantuntijalausunnot ovat faktaan perustumattomia mielipiteitä ja tutkimustiedot keksittyjä).

Miten MTV3 verkkosivu otsikoi 5.2.2014: ”Wallinheimo kannattaa homouden piilottamista.”
Mistä todellisuudessa oli kysymys: Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok), eräs sukupuolineutraalin avioliittolakiehdotuksen allekirjoittajista, haluaa että kiekko olisi avointa kaikille, sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Avoimuuden esteenä ovat kuitenkin pelaajien omat epäilyt kiekkoyhteisön reaktioista: vaikeaa yksittäisen ihmisen onkin eri tilanteissa tietää etukäteen, vahvistaako avoimuus joukkoehenkeä vai joutuuko itse syrjityksi. 
Miten sosiaalinen media reagoi: ”Homofobista!” ”Sairasta!”
Ohjeita sosiaalisen median käyttäjille. Muista, että toimittajan kirjoittama juttu, joka perustuu toisen toimittajan tekemään radiohaastatteluun, voi joiltakin osin poiketa toimittajan tekemästä radiohaastattelusta. Jos kuitenkin tunnet vain kirjoituksen, älä lue pelkkää otsikkoa. Tai FB-kaverin tulkintaa otsikosta.
Muista myös, että sosiaalisessa mediassa saa aina ymmärtää toisen henkilön tahallaan väärin, jos haluaa todistaa olevansa vitsikäs. Sen sijaan edes sosiaalisessa mediassa toista henkilöä ei saa ymmärtää tahallaan väärin, jos haluaa todistaa olevansa fiksu, edistyksellinen ja korkeasti moraalinen.
Keep calm.

Talous

Ikkunavalmistaja Fenestran konkurssi. Liian haastava toimintaympäristö suomalaiselle yritysjohdolle: markkinajohtaja tuotantosektorilla jossa ei ole lainkaan tuontia ulkomailta.

Urheilu

Ampumahiihdon takaa-ajo. Ei puoliksikaan niin mielenkiintoinen olympialaji miltä se kuulostaa.


Kuvassa 1 presidenttipari Suomen olympiajoukkoeen virallisessa kisa-asussa, matkalla Tallinnaan hakemaan viinalastia. Kuvissa 2 ja 3 Ruotsin virallinen kisa-asu.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti